Cum să evite elevul să devină victimă?

                          Campania Succes și independență în siguranță

 

 

Delincvența juvenilă în școli

Școala este locul în care mergi cu plăcere, pentru a învăța și pentru a lega prietenii pe viață. Școala este însă și locul în care poți să rămâi fără telefon sau banii de buzunar și chiar să cazi victima unor altercații în care sunt implicați colegi de-ai tăi.

Știai că în ultimii ani numărul furturilor și bătăilor în școli este în creștere? Numai în anul școlar precedent aproape 90% din furturi și altercații s-au petrecut chiar în incinta școlilor.

Ce poți face pentru a fi în siguranță?

 • Dacă vezi o altercație ori o bătaie iscată între colegi, anunță un profesor sau un alt angajat al școlii care poate interveni.
 • Dacă vezi persoane străine în școală care comportament agresiv anunță un profesor sau paznicul școlii.
 • Evită situațiile în care poți fi implicat într-o altercație ori bătaie: nu da curs provocărilor; încearcă să pui capăt unui eventual conflict pe calea dialogului; păstrează-ți calmul și  semnalează faptul că te afli în pericol.
 • Pentru a nu fi o victimă a furturilor nu lua cu tine la școală sume mari de bani.
 • În cazul în care ai un telefon mobil nu îl lăsa nesupravegheat și nu îl împrumuta necunoscuților sau colegilor în care nu ai încredere.
 • Dacă ți s-a furat telefonul o sumă de bani sau orice alt obiect personal nu ezita să anunți conducerea școlii și Poliția.

 

Practici de tip bullying

 

Ai colegi care îți vorbesc urât, te amenință sau te bruschează fără motiv? Dacă răspunsul tău este da însemnă că ești o victimă a fenomenului denumit bullying. Tradus în limba română bullying=hărțuire. Trebuie să știi că inclusiv situațiile neplăcute în care ești pus în mediul on-line reprezintă tot practici de tip bullying (cyberbullying).

Nu trece lucrurile cu vederea! Reacționează în mod responsabil!

 

Ce poți face pentru a fi în siguranță?

§  Dacă ești hărțuit de colegii din școală, nu ezita să semnalezi problema. Anunță-ți profesorii și părinții.

§  Dacă ești bruscat sau amenințat pe stradă cere ajutorul trecătorilor pentru a scăpa de pericol. În același timp, încearcă să reții semnalmentele celor care te hărțuiesc.

§  Nu reacționa la mesajele de intimidare ori amenințare pe care le primești prin rețele de socializare sau în căsuța de e-mail. Spune-le de îndată părinților și/sau profesorilor tăi ce se întâmplă.

§  Nu comunica necunoscuților numărul de telefon sau contactele din mediul online.   

 

 

 

 

Infracționalitatea stradală 

 

Drumul pe care în parcurgi de acasă spre școală și înapoi se poate dovedi adesea periculos. Poți cădea oricând victimă a furturilor, tâlhăriilor, lovirilor sau a abuzurilor sexuale.

De cele mai multe ori răufăcătorii sunt persoane care te studiază atent pentru a vedea ce obiecte de valoare ai la tine (telefon, bijuterii, bani, etc) sau dacă parcurgi anumite distanțe neînsoțit.

 

Ce poți face pentru a fi în siguranță?

§  Circulă pe stradă cu atenție. Din când în când aruncă o privire la cei din jur pentru a observa persoanele care au un comportament nefiresc.

§  Nu merge pe alei ori străzi mai puțin circulate.

§  Nu te abate de la traseul obiușnuit pe care îl parcurgi zilnic spre școală și înapoi acasă.

§  Nu intra în vorbă cu persoane necunoscute.

§  Nu accepta obiecte ori cadouri de la persoane străine.

§  Nu accepta invitații la plimbare ori în diverse alte locuri din partea persoanelor necunoscute.

§  Nu purta cu tine obiecte de valoare care nu îți sunt necesare la școală.

§  În cazul în care ai la tine obiecte de valoare (laptop, smartphone, sume mai mari de bani, bijuterii) nu le ține la vedere.

§  În cazul în care cineva încearcă să îți ia un obiect, te bruschează ori te lovește, cere ajutorul trecatorilor sau fă zgomot pentru a atrage atenția asupra ta.

§  Dacă ți s-a furat un obiect personal sau o sumă de bani anunță-ți cât mai repede familia. Reține semnalmentele hoțului și anunță de îndată Poliția.

 

Traficul de persoane

Vezi adeseori la televizor sau pe internet imagini cu tineri care fără voia lor au ajuns victime ale traficanților de persoane fiind apoi forțați să cerșească, să fure sau chiar să se prostitueze.

Poți deveni o victimă a traficanților oriunde, pe stradă, în drum spre școală ori spre casă.

Numai în ultimul an, la nivel național, peste 250 de persoane cu vârsta cuprinsă între 14 și 17 ani au căzut pe mâna traficanților de persoane. Mai bine de jumătate din victime au fost exploatate sexual sau au devenit victime ale pronografiei infantile.

Ce poți face pentru a fi în siguranță?

§  Circulă pe stradă cu atenție. Din când în când aruncă o privire la cei din jur pentru a observa persoanele care au un comportament nefiresc.

§  Nu merge pe alei ori străzi mai puțin circulate.

§  Nu te abate de la traseul obiușnuit pe care îl parcurgi zilnic spre școală și înapoi acasă.

§  Nu intra în vorbă cu persoane necunoscute.

§  Nu accepta invitații la plimbare ori în diverse alte locuri din partea persoanelor necunoscute.

§  În cazul în care ești acostat de persoane necunoscute cere ajutorul celor din jur. Fă zgomot pentru a atrage atenția asupra pericolului în care te afli.

§  În cazul în care ești sechestrat rămâi calm și încearcă să cauți ajutor fără a te pune în pericol.

 

 

5. Siguranța on line al elevului

Îți place să ai mulți prieteni mediul virtual. Mulți dau like ori share pozelor și statusurilor tale. Îi cunoști însă sufiecient de bine? Știi cine sunt ei cu adevărat? Ești sigur că în spatele unui profil de prieten nu se poate ascunde un hoț sau un pedofil?

Reține! Prin intermediul rețelelor de socializare răufăcătorii pot urmări tot ce faci precum și locurile pe care le vizitezi.

Folosește responsabil internetul și rețelele de socializare pentru a nu deveni o victimă.

Ce poți face pentru a fi în siguranță?

 • Nu accesa site-uri cu conținut inadecvat (pagini cu conținut pronografic, pagini ale unor organizații radicale ori interzise prin lege)
 • Nu coresponda prin e-mail sau rețelele de socializare cu persoane pe care nu le cunoști.
 • Nu accepta cererile de prietenie din partea necunoscuților chiar dacă pozele de profil par în regulă.
 • Nu posta pe rețelele de socializare informații ce pot divulga date despre domiciliu, ocupația părinților, statutul social sau veniturile familiei.
 • Restricționează accesul persoanelor străine la informațiile persoanale și la fotografiile postate pe rețelele de socializare.